Parlamentný Deň otvorených dverí navštívilo 10 - 12.000 ľudí

02.09.2012 Bratislava

Bratislava 1. septembra (TASR) - Dnešný Deň otvorených dverí v budove Národnej rady (NR) SR, ako aj v zrekonštruovaných priestoroch Bratislavského hradu si pozrelo približne 10 - 12.000 ľudí. Pre TASR to odhadol hovorca predsedu parlamentu Pavol Chovanec.

"Škoda, že nám tento rok neprialo počasie, podľa mňa by ich prišlo ešte viac," dodal. S úspechom sa stretla Bratislavská hradná časovka o pohár predsedu NR SR, najmä vďaka účasti cyklistu Petra Sagana. "Sme veľmi radi, že prišiel a celá akcia tým dostala aj športový rozmer. Veľa ľudí bolo zvedavých vyslovene na neho," povedal Chovanec.

"Tradične sa ľudia veľmi zaujímali najmä o priestory, kam normálne nemajú prístup, o rokovaciu sálu v Národnej rade, či trakt predsedu parlamentu. A, samozrejme, o reprezentačné priestory hradu, ktoré sme po rekonštrukcii premiérovo sprístupnili verejnosti práve dnes," podčiarkol hovorca Pavla Pašku. "Bolo to veľmi príjemné podujatie, myslím, že sa to ľuďom páčilo a zopakujeme si to aj o rok," uzavrel.

Napriek tomu sa akcia nevyhla niektorým nedostatkom, napríklad časovka spôsobila obmedzenie mestskej hromadnej dopravy, ktorou sa väčšina ľudí snažila dostať do parlamentu. Jedno z dvoch kôl panelovej diskusie napokon prebehlo virtuálne, na obrazovke TA3, keďže fyzicky nebolo možné dosiahnuť, aby hostia spolu diskutovali v spoločnom priestore.

Parlamentné politické strany využili dnešný deň na prezentáciu svojich silných stránok a všetky poslanecké kluby návštevníkov zaujali, každý svojim spôsobom.

Najmasovejší záujem bol o poslanecké kluby Smeru-SD a Obyčajných ľudí a nezávislých osobností, ktoré sa na tento deň dôkladne pripravili a za hudobného sprievodu rozdávali veľké množstvo merkantilu. Zaujali však aj kresťanskí demokrati s videoprojekciou, v ich klube bolo možné nechať deťom pomaľovať tváre, u SaS získať spoločnú fotku s poslancom. Tradične vedelo bolo v Moste - Híd a v SDKÚ-DS sa rozdávali hlavolamy.

Hoci s návštevníkmi diskutovali zástupcovia všetkých politických strán, frešovci pristúpili k Dňu otvorených dverí možno najpolitickejšie a riešili s voličmi vážne otázky nadchádzajúcich dní. Zároveň zbierali podpisy pod spoločnú opozičnú petíciu na podporu druhého piliera.
 

Vyberte región